Geschiedenis Google Analytics

Urchin

In 1995 werd Quantified Systems opgericht, een bedrijf dat websites ontwikkelde en hosting verzorgde. Voor intern gebruik bouwde Quantifies Systems de applicatie Urchin waarmee logbestanden uitgelezen konden worden die het dataverbruik van de verschillende klanten bijhield waardoor een betere verdeling van de bandbreedte voor de verschillende klanten gemaakt kon worden en er een duidelijker facturering mogelijk was. In 1997 werd het bedrijf omgedoopt tot Urchin Software Company en groeide de Urchin applicatie uit tot een analyseapplicatie voor internetgebruik.

In 2005 nam Google Urchin over, hernoemde de applicatie tot ‘Urchin from Google’ en stelde de applicatie gratis beschikbaar. De strategie om analyse software gratis beschikbaar te stellen wordt nog steeds door Google gehanteerd.

Google Analytics

In 2007 werd Urchin opgevolgd door de eerste versie van Google Analytics. Deze versie maakte gebruik van synchrone tags, JavaScript code die gelik met de webpagina’s geladen werd waarmee het webverkeer gemonitord werd.

In 2009 kwam de versie beschikbaar die asynchrone tags gebruikte waardoor webpagina’s sneller laden.

Universal Analytics

In 2012 kwam voor het zakelijke verkeer Universal Analytics beschikbaar waarmee veel meer tracking mogelijk was, in 2014 kwam Universal Analytics voor iedereen beschikbaar. Ook werd het mogelijk gebruikers die via verschillende apparaten websites bezochten te identificeren tot één bezoeker.

Google Analytics 4

In oktober 2020 lanceerde Google Analytics versie 4 waarbij onder andere verkeer via de website en via apps in één applicatie gemonitord kan worden. Vanaf zomer 2023 is Google Analytics 4 de enige applicatie die ondersteund wrodt. Universal Analytics wordt dan uitgefaseerd.

(bron https://onward.justia.com/history-of-google-analytics/)


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *